Papier met het nazomerblad van riet

Na papier van de verhoute winterstengels van riet en vervolgens de jonge voorjaarsplanten van riet exploreerde ik het maken van papier met de nazomerbladeren van riet. De drie verschillende plantendelen uit bovendien verschillende seizoenen, maar allen van dezelfde plant, resulteerden in drie volledig andere papiersoorten.

Het houtige hart van de afgestorven winterstengels verstrekt stevig papier dat glad en fijn van structuur is. Wanneer je dit papier tegen het licht houdt, vertoont het schitterende doorschijnende plekken waarin zeer fijne vezels een dans maken.

Uit de jonge voorjaarsplanten van riet komt prachtig groen papier tevoorschijn. Dankzij de nog zeer zachte vezels een flinterdun, haast glazig, maar wel sterk, papier met prachtige schepranden en doordat het aan de randen sneller droogt dan in het centrum krijg je krullende randen. Papier met een zeer eigen en erg mooi karakter!

Het papier met het nazomerblad blijkt op zijn beurt ook weer volledig anders. Het verstrekt vrij dik en redelijk stevig papier, maar minder sterk dan de andere twee papiersoorten. Ook de structuur verschilt enorm. Wanneer je met je vingers over dit papier strijkt voelt het haast als een ruwe deken aan. Een hele leuke bijkomstigheid van papier maken met het nazomerblad van riet is dat met het afsterven van het blad herfstpigmenten de boventoon gaan voeren. Je blijkt er prachtig zonnig gele verf mee te kunnen maken!

 

  • Verzamel de afstervende, maar nog groene, nazomer bladeren van riet (Phragmites australis).

  • Knip het plantenmateriaal in stukken van ongeveer 3 cm.

  • Kook het plantenmateriaal in een alkalische oplossingIk kookte de nazomerbladeren van riet 60 minuten.
  • Wanneer de vezels vrij zijn gekomen, giet je het kookwater af en spoel je de vezels grondig tot het spoelwater helder is. Wil je graag zonnig gele verf maken, giet het kookwater dan niet helemaal weg, maar bewaar je 1 liter. 
  • Beat het plantenmateriaal.
  • Blender de vezels na het beaten kort. Het eindresultaat dient een wolkjesachtige pulp te zijn.

 

Op YouTube vind je een video over papier maken met de afgestorven stengels van riet.