Papier met het houten hart van de volwassen grote brandnetel
Tijdens het strippen van de bast van de grote brandnetel voor papier met de bastvezels heb je behoorlijk veel houtafval. Gezien het mooie en stevige papier dat ik van de houtige strookjes van afgestorven rietstrengels maakte, besloot ik enthousiast het brandnetelhout eveneens tot papier te gaan verwerken. Dit resulteerde in twee flinke teleurstellingen.
Het scheppen en koetsen gingen moeiteloos, maar toen het papier eenmaal was opgedroogd bleek het erg broos. Het was erg mooi papier, maar helaas alleen geschikt om naar te kijken. Wanneer je het vastpakte, moest je dit heel voorzichtig doen om te voorkomen dat het papier afbrokkelde. De boosdoener bleek lignine: het houten hart van de stengel is rijk aan lignine en dat is nadelig voor de papiersterkte. Koken in soda helpt jammer genoeg niet om de lignine voldoende af te kunnen breken. De tweede teleurstelling was de ontdekking wat de term houtvrij papier betekende. Lange tijd dacht ik dat voor houthoudend papier een boom werd gekapt en voor houtvrij papier niet. Dat bleek dus niet zo te zijn. De term houtvrij verwijst slechts naar het gegeven dat de lignine uit het hout is verwijderd om steviger papier te verkrijgen.
Uiteindelijk heb ik het papier nat gemaakt om de vezels weer vrij te maken. Vervolgens het ik de houtvezels met een gelijk deel katoenvezels gemengd. Dit papier heeft wel de beoogde sterkte!
Op YouTube vind je een video over papier maken met het houten hart van de grote brandnetel.